MARE NOSTRUM TRIO
(Franța, Italia, Suedia)

Richard Galliano – acordeon, bandoneon
Paolo Fresu – trompeta, flugelhorn
Jan Lundgren – pian

Un trio format din giganții jazzului contemporan. Sunt muzicieni care găsesc cu ușurință un echilibru jucăuș între temperament și eleganță.
Richard Galliano e unul dintre cei mai notorii artiști ai jazzului modern. A cucerit admiraţia milioanelor de oameni din întreaga lumea. La fel ca marele său prieten, fondatorul stilului „Tango Nuevo” – Astor Piazzolla, Galliano a îmbogățit istoria muzicii cu stilul „New Musette” e ca un fel de replică franceză la tangoul argentinian. Creatorul stilului se autodefinește drept un simplu muzician. Refuză să se limiteze la anumite genuri sau stilistici muzicale. În muzica sa, elementul naţional se îmbină cu o iscusință tehnică extraordinară, iar interesul pentru trecut – cu tendința de a crea ceva nou.
În palmaresul acestui muzician se înscriu sute de mii de discuri vândute în întreaga lume.
A obținut premii prestigioase: Primul premiu “World Cup”, obţinut doi ani la rând la concursul acordeoniştilor (în 1966 în Spania, și 1967 în Franţa), Premiul Preşedintelui De Gaulle în 1968, Marele Premiu pentru Disc al Academiei Charles Cros, premiul Django d’Or şi premiul Django Reinhardt al Academiei de Jazz, premiul Boris Vian al Academiei de Jazz, precum şi premiul „Best International Album” (Muzică Jazz), nemaivorbind de premiile anuale din 1993, 1996, 1997 la nominalizările „Cel mai bun muzician al anului” şi „Cel mai bun album al anului” și Premiului SACEM pentru activitatea pedagogică.
In 2004 – statul francez i-a acordat Ordinul Național al Legiunii de Onoare cu titlul de „Cavaler al Ordinului Artelor și Literaturii ”, în 2009 a primit Ordinul Legiunii de Onoare în grad de Ofițer, în 2011 – titlul de Comandant al Ordinului în Artă și Literatură.
Galliano are un talent multilateral, ilustrat și prin nume mari de cântareți și muzicieni cu care a lucrat: Barbara, Serge Reggiani, Charles Aznavour, Juliette Greco și Claude Nougaro; muzicieni de jazz – Joe Zawinul, Charlie Haden, Al Foster, Michel Portal, Eddy Louiss, Aldo Romano, Didier Lockwood, Michel Petrucciani, Jan Garbarek, Trilok Gurtu, Philip Catherine, Bobby Mc Ferrin – cu toții sunt o legendă.
Paolo Fresu a înregistrat mai mult de 160 de CD-uri, dintre care 20 personale. Celelalte albume au fost create în multiple colaborări internaționale. A muncit ca jurnalist pentru diverse reviste de muzică, a moderat emisiuni pentru RAI, a scris muzică pentru teatru, cinema, radio și programe TV naționale și internaționale .
Grație talentului inedit și datorită realizărilor sale discografice, Fresu, încă de la bun început, deținea mereu locurile de frunte în topurile mai multor posturi de Radio și în cadrul Revistelor de Jazz.
În lista sa triumfală se înscriu:
1984 – Premiul italian „Tânăr Talent” al Jurnalului Musica Jazz, și Premiul Radio Uno jazz al Radio și televiziunei Italiane (RAI),
1985 – Premiul „Radiocorriere TV”, și Premiul „Città di Alassio”,
1990 – Premiile în trei nominații „Cel mai bun muzician italian”, „Cel mai bun grup” (Paolo Fresu Quintet) și „Cel mai bun album” pentru CD „Live in Montpellier” a Jurnalului Musica Jazz,
1991 – Premiul de Excelență în activitatea artistică al Președintelui Consiliului regional din Sardinia, 1995 – „Bobby Jasper Prix” al Academiei de Jazz franceze, și Premiul Concursului „Golfo degli Angeli” din Cagliari, premiul „Choc” al Revistei franceze Jazzman pentru albumul „Night on the City“ ,
1996 – Premiul francez „Django d’Or” în nominația „Cel mai bun muzician european”, „Cetățeanul de onore” al orașului Ozieri și Premiul Accademiei de Muzică W.A. Mozart din Taranto.
2000 – Premiul „Arrigo Polillo” al Jurnalului Muzica Jazz în nominația „Cel mai bun album” pentru CD-ul „Shades of Chet”, Premiul „Choc” pentru Cd-ul „Mélos” (Franța), și Titlul „Cetățean de onoare” al orașului Nuoro (Italia),
2001 – Premiul „Django d’Or” al Academiei franceze în nominația „Cel mai bun muzician”,
2002 – Premiul „Django d’Or” al Academiei de jazz italiene în nominația „Cel mai bun muzician”, Premiul „Roma c’è”,
2003 – Premiul în domeniul artei contemporane „Banari Arte”, titlul „Cetățean de onoare” al orașului Junas (Franța),
2003 – Nominalizat pentru Panglica de Argint pentru muzica din filmul „Il Piu’ Crudele Dei Giorni”,
2004 – Premiul Panglica de Argint pentru muzica din filmul „The Island”,
2005 – Premiu „Porto Rotondo”, nominalizat la „Grammy Latino” în Santa Monica (California), Premiu și titlul de „Doctor Onorific” al orașului Mamoiada,
2007 – Premiul „Blue Note” la Milano, Premiul Panglica de Argint la Castelsardo, Premiul Italian de Jazz „Luca Flores” nominalizare „Cel mai bun artist”,
2008 – Premiu Italian de Jazz „Luca Flores”, nominalizare „Cel mai bun Album” pentru CD-ul „Stanley Music”,
2013 – Titlu onorific de Magistru al Universității din Milano-Bicocca pentru realizările în artă și promovarea culturii.
Jan Lundgren face parte dintr-o tradiție lungă de remarcabili pianiști inovatori din Suedia, cum ar fi Jan Johansson, Bobo Stenson și Esbjörn Svensson.
Versatilitatea, curiozitatea şi cunoştinţele impresionante în jazz, l-au facut pe Landgren unul dintre cei mai respectuoși pianiști contemporani. Actualmente este unul dintre cei mai interesanți jazz-pianiști pe scena mondială.
Abilitățile sale de a integra într-un ansamblu diferite curente muzicale sunt fascinante și unicale în sine.
Muzica clasică contemporană, inepuizabila tradiție folklorică nordică, sau pulsarea muzicii afro-americane sunt adânc înrădăcinate în jazz: Lundgren conduce ascultătorul într-o călătorie a revelațiilor – uneori relaxante, uneori extrem de revigurante, dar întotdeauna prin intermediul sunetelor foarte individualizate.
După absolvirea Colegiului Muzical din Malmo, Lundgren a căpătat reputația de muzician inedit, afirmându-se cu succes în 1994 prin albumul său de debut „Concluzii”.
Cu trioul a înregistrat șapte albume care au avut un mare succes. Albumul „Standartele suedeze”, editat în 1997 a devenit un bestseller, câştigând un Disc de Aur în Suedia.
Albumul „Peisaje” (2003) în care muzica folclorică suedeză este mixată cu libertatea jazz-ului, a devenit popular în scurt timp.
Jan Lundgren a fost distins cu o serie întreagă de premii: premiile Grammy în Suedia în anii 1995, 1997 și 2008; premiile suedeze „Django d’Or” în 1998, 2001 și 2002 .

Comentează

comentarii

No comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Reply

[xyz_lbx_default_code]