WORLD KORA trio
(SUA, Mali, Franța)

Eric Longsworth – violoncel
Cherif Soumano – kora
Jean Luc Di fraya – voce, percuție

Eric Longsworth este un compozitor și violoncelist American. A descoperit lumea jazz-ului alături de profesorul său David Baker, în timpul anilor de studiu la Universitatea din Indiana.
Din 1982 a evaluat în cadrul a mai multor orchestre din Statele Unite: Houston Ballet Orchestra, Orchestra de Camera din Texas, Houston Pops Orchestra, Orchestra Simfonică din Houston.
În 1986/1987 participă la atelierele lui Dave Holland, Dave Liebman, John Abercrombie și Steve Coleman. Aici descoperă ambianța improvizației și ia decizia de a se îndrepta spre orizonturi noi.
În 2002 Longsworth s-a mutat în Franța, unde a participat la numeroase festivaluri, cântând cu Daniel Mille, Pierre Tanguay, Sylvain Luc, Michel Portal, Xavier Garcia…
Între 2007/2010 a susținut mai mult de 150 de spectacole în turneele prin Europa și America Latină.
Eric Longsworth și Cherif Soumano s-au întâlnit în 2010 la Festivalul „Rochefort en Accords” din Franța.
Directorul festivalului le-a sugerat ideea de a cânta în duet la deschiderea festivalului. Acest concert a pus bazele unei noi formații. Împreună cu percuționistul și vocalistul Jean-Luc Di Fraya, muzicienii originari din diverse culturi au format World Kora Trio.
Culorile muzicii africane întruchipate de instrumentul Kora și vocea cerească a percuționistului Jean Luc Di Fraya unite în compozițiile violoncelistului Eric Longsworth, au ridicat acești muzicieni la un nivel mondial. Dialogul lor jucăuș și dinamic cu brio ilustrează faptul că muzica, fără îndoială, e un limbaj universal care sfidează orice granițe.
Stilul muzical al lui Cherif este influențat de muzica tradițională din Mali, în care Kora istoric este un instrument – cheie. În afară de muzica folclorică, Cherif cânta la kora rock, reggae și jazz.
Anume în jazz își potolește interesul personal față de diverse culturi muzicale, găsind o amprentă pentru expresivitatea sa spirituală și o priză minunată pentru abilitățile sale improvizatorice.
Este bine apreciat pentru versatilitatea și originalitatea sa. Jean-Luc extinde paleta de sunete ale acestui trio neobișnuit. Are o voce extraordinară care contrabalansează atacul percutant al Korei și se împletește cu sunetele melodioase ale violoncelului în compozițiile lui Eric Longsworth. Muzica lor e o ofertă muzicală rară – World muzic în cel mai direct sens.
Nu e de mirare că în realitatea socială și politică actuală, proiectele de acest gen, ajung la inimile oamenilor. Anume așa și se numește ultimul album al grupului editat în 2012 „Korazon”, în care muzicienii își afirmă gândurile adresate omenirei.

Comentează

comentarii

No comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Reply

[xyz_lbx_default_code]