Astăzi se împlinesc 129 de ani de la nașterea „reginei romanelor polițiste”, britanica Agatha Christie. Celebră pentru romanele „Zece negri mititei” sau „Crima din Orient Express” și, mai ales, pentru crearea personajelor Hercule Poirot și Miss Marple, Agatha a devenit cea mai vândută și tradusă scriitoare din toate timpurile, depășindu-l inclusiv pe Shakespeare. De remarcat că, deși a devenit miliardară din scris, Agatha n-a scris niciodată cu mâna ei.

“Sunt o mașină de făcut cârnați absolut minunată”, spunea Agatha Christie într-un interviu, referindu-se la numărul imens de titluri publicate, dar și la calitatea acestora, confirmată de altfel de cele două miliarde de exemplare vândute. Acest număr, astronomic pentru industria de carte, a propulsat-o pe britanica născută la 15 septembrie 1890 în topul celor mai vânduți autori din toate timpurile.

Și-a luat numele de la un pilot al Forţelor Aeriene Britanice

Tatăl viitoarei scriitoare de romane polițiste era american. Născută Agatha Mary Clarissa Miller, se bucură de o educație aleasă în Torquay, orașul de pe malul mării unde se spune că Sir Arthur Conan Doyle, idol al Agathei, ar fi scris „Câinele din Baskerville”. Mama ei i-a alimentat interesul pentru scris, provocândo într-o zi ploioasă să creeze o poveste pentru a-și omorî timpul – notează Robert Schnakenberg în volumul Viața secretă a marilor scriitori.

Agatha s-a căsătorit în 1914 cu Archibald Christie, pilot în Forțele Aeriene Britanice. În timpul Primului Război Mondial a lucrat ca asistentă într-un dispensar, experiență importantă pentru că aici ar fi învățat foarte multe lucruri despre otrăvuri și efectele acestora asupra corpului uman. „Dă-mi o sticluță mortală cu care să mă joc și sunt fericită”, ar fi spus Agatha într-o zi. Legendă sau adevăr, cert e că aproape jumătate dintre crimele romanelor sale au drept cauză otrăvirea.

Nici un penny de pe urma primului roman

Odată războiul sfârșit – menționează Robert Schnakenberg în volumul său -, Christie a petrecut aproape un an și jumătate scriind la primul ei roman, Misterioasa afacere de la Styles. Cartea le făcea cunoștință cititorilor cu belgianul rotofei, detectivul Hercule Poirot, dar vânzările au fost atât de slabe încât autoarea nu a câștigat nici măcar un penny din drepturile de autor. Lucrurile s-au schimbat abia șase ani mai târziu, după publicarea romanului Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd?

„Subiectul ingenios al cărții, răsturnările de situație și captivantele soluții pentru rezolvarea cazului au revoluționat romanul polițist”, apreciază Robert Schnakenberg.

Dispariţie misterioasă sau manevră inteligentă?

Alte voci susțin însă că o altă întâmplare, provocată chiar de Agatha, ar fi declanșat succesul. Mai exact dispariția ei fizică! Povestea este următoarea: în decembrie 1926, pe când avea 36 de ani și era înșelată la greu de Archibald, soțul pilot, scriitoarea a dispărut fără urmă timp de 11 zile. Toată lumea s-a mobilizat s-o găsească, de la polițiști la oameni obișnuiți.

Cazul a iscat mare vâlvă, aducând în atenția opiniei publice amănuntul (esențial pentru vânzările ulterioare) că tânăra dispărută este scriitoare. Autoritățile au găsit-o pe Agatha cazată la un hotel din Yorkshire, sub nume fals. A susținut inițial că suferă de amnezie (o minciună gogonată), apoi că a vrut să-l facă gelos pe dragul de Archibald care, culmea!, în momentul dispariției nevestei, se giugiulea cu amanta. Explicații subțiri care au făcut, în timp, loc ipotezei că scriitoarea și-ar fi înscenat dispariția tocmai pentru a capta atenția publicului. De luat în seamă, mai ales că totul s-a petrecut în preajma lansării celui de-al doilea volum, roman ce i-a și adus celebritatea. În orice caz, la doi ani după această misterioasă dispariție/manevră deșteaptă, Agatha Christie avea să divorțeze de năbădăiosul ei soț.

Suferea de disgrafie

După eșecul din prima căsnicie, Agatha se recăsătorește cu un arheolog, Max Mallowan. Cu toate că și acesta, cu 14 ani mai mic, avea s-o înșele fără menajamente (mai ales în ultima parte a vieții scriitoarei), rămân împreună mai bine de 45 de ani. Mai mult, ea l-a însoțit adesea la săpături în Siria sau Irak, locurile exotice din Orientul Mijlociu oferindu-i material bogat pentru multe dintre romanele concepute în acea perioadă.

Mâncărimi în Orient Express

Agatha Christie a scris una dintre cele mai cunoscute cărți ale ei, Crimă în Orient Express, în camera 411 din hotelul Pera Palace din Istanbul. Botezată „Camera Agatha Christie”, a fost păstrată aidoma în onoarea ei. Unul dintre aspectele călătoriei cu Orient Express-ul despre care probabil că nu și-ar fi dorit să-și mai amintească a fost cușeta în care a dormit în trenul care a dus-o de la Paris pe Bosfor: a fost torturată de ploșnițe pe tot parcursul călătoriei – dezvăluie biograful Robert Schnakenberg.

Ura ţigările și băutura

Agatha Christie a făcut în autobiografia ei o listă cu tot ce-i făcea plăcere și tot ce-i displăcea. De exemplu, nu suporta aglomerația, înghesuiala, vorbitul tare, gălăgia, petrecerile, fumul de țigară, băutura, marmelada, stridiile, picioarele păsărilor sau păsările în sine. Fiecare cu ciudățeniile lui.

Îţi mulţumim pentru literatură, Agatha Christie!

 

Comentează

comentarii

[xyz_lbx_default_code]