Dacă cel puţin o dată în viaţă ţi-ai pus întrebarea: “Ce muzicieni de jazz trebuie să ascult?” sau “Dacă vreau să mă iniţiez în cultura jazz, care muzicieni sunt cei mai importanți de ascultat?” să ştii că jazz-ul este o muzică care poate fi greu de înțeles. Există multe stiluri și epoci diferite în istoria jazz-ului care au construit moștenirea puternică pe care această muzică o are astăzi. De aceea, am selectat artiştii care te vor ajuta să descoperi muzica jazz şi frumuseţile acesteia.

Acești muzicieni au avut o influență radicală, au inovat și au inspirat generații de muzicieni după ei. Fără acești muzicieni, muzica de jazz nu ar fi ceea ce este astăzi. De aceea, am selectat 6 artişti remarcabili din cultura jazz-ului care trebuie să-i cunoşti neapărat:

1. Louis Armstrong

Cu siguranţă putem afirma că Louis Armstrong este unul dintre cei mai importanți muzicieni din istoria jazz-ului. Poreclit “Satchmo” sau “Pops”, Louis este unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni de jazz din lume și s-a remarcat prin aducerea jazz-ului la lumina reflectoarelor, inspirându-i pe mulți contemporani și muzicieni să-i urmeze. Personalitatea sa molipsitoare, vocea gravă și sunetul de trompetă iconic au atras atenția tuturor. Armstrong a revoluționat muzica, concentrându-se pe solistul individual, mai degrabă decât pe improvizația colectivă. Această influență este evidentă şi astăzi. Deși s-a spus că a fost făcută şi până la cariera să, Louis a adus cântări în popularitate și a pregătit calea pentru vocaliști precum Ella Fitzgerald. Între anii 1925-1928, formațiile Hot Five și Hot Seven ale lui Louis Armstrong au înregistrat 55 de albume cu un succes enorm.

2. Duke Ellington

Duke Ellington este unul dintre cei mai importanți compozitori din istoria muzicii americane. Este cel mai bine cunoscut pentru cele peste 3.000 de melodii pe care le-a scris în viața sa. Unele dintre compoziţiile sale cele mai populare includ: It Don’t Mean A Thing (If It Ain’t Got That Swing) “Nu înseamnă un lucru” (dacă nu este vorba despre swing), “Indigo mood”, “Doll Satin” şi “In ton”. Trupa sa celebră, The Duke Ellington Orchestra, este, probabil, una dintre cele mai importante trupe mari ale erei swing, alături de Orchestra Conte Basie și Orchestra lui Benny Goodman. Multe dintre compoziţiile sale au devenit parte a repertoriului standard de jazz şi sunt încă interpretate şi în zilele noastre. Compozițiile, personalitatea și formația lui au avut un impact uriaș asupra jazz-ului.

3. Charlie Parker and Dizzy Gillespie

Charlie Parker este unul dintre cei mai inovativi muzicieni din istoria jazz-ului, alături de trompetistul Dizzy Gillespie, el a pionierat “bebop”, care este în continuare limbajul comun folosit în jazz-ul contemporan. Abordarea lui Parker la muzică a schimbat radical modul în care muzicienii au cântat jazz. Stilul său a fost tehnic și rapid, dar strălucitor melodic. Muzicienii în timpul său ar studia sunetul său religios într-un efort de a suna ca el. Muzicieni cum ar fi Cannonball Adderly, Sonny Stitt și Jackie McLean au fost puternic influențați de Parker și au continuat să creeze moșteniri proprii. Charlie Parker și pionieratul de bebop al lui Dizzy Gillespie au transformat jazz-ul în epoca leagănului, care era orientat spre dans, într-o muzică în care soliştii erau în primul rând. Când soldații s-au întors acasă din cel de-al doilea război mondial, mulți au fost confuzi de acest nou tip de jazz pentru că nu era pentru dans! Totuşi, acești doi muzicieni ca duo nu trebuie neglijați.

4. Miles Davis

Miles Davis este un muzician important în jazz din mai multe motive. Primul lucru de remarcat este că Miles a jucat un rol vital în fiecare epocă a jazz-ului, de la perioada bebop până la fuziune. A jucat pentru o vreme în formația lui Charlie Parker și a participat la epoca bebop. Mai târziu şi-a format propria trupă în timpul erei grele, aşa cum auzi în toate înregistrările lui Prestige (Cookin ‘, Relaxin’, Steamin ‘, Workin’). În același timp, Miles a fost pionierul jazz-ului modal, așa cum a fost auzit în cântece precum So What and Milestones. El a fost, de asemenea, unul dintre cei mai buni muzicieni bop pentru a lua parte la scena de jazz cool din coasta de vest, cum ar fi în albumul său “Birth of the Cool”. El a intrat și în scena liberă de jazz. Mai târziu, în cariera sa, el a fost puternic implicat în fuziunea jazz, pe măsură ce instrumentele electronice au intrat în prim plan, exemplificându-se pe înregistrări precum “Bitches Brew” și “In A Silent Way”. Până la moartea sa, el a cântat chiar și pentru coperți de cântece pop precum Cyndi Laupers “Time After Time” și “Nature Nature” de Michael Jackson. Muzica lui Miles se schimbă și evoluează întotdeauna; un spirit care continuă să fie în jazz astăzi.

Un alt aspect al importanței lui Miles este că avea o abilitate unică de a construi trupe de tineri muzicieni care, în cele din urmă, au devenit muzicieni de jazz importanți. John Coltrane, Bill Evans, Cannonball Adderly, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Ron Carter, Tony Williams, Keith Jarrett, Chick Corea și John Scofield sunt doar câțiva dintre muzicienii care au ieșit din trupele sale. A văzut potențialul în muzicieni tineri și i-a adus împreună cu alți jucători asemănători, creând trupe incredibile de putere. Bineînțeles, Miles Davis a fost un jucător incredibil în ritualul său propriu, cu un sunet unic care a influențat mulți jucători de trompetă să-l urmeze.

5. John Coltrane

John Coltrane are astăzi una dintre cele mai puternice influențe asupra jazz-ului modern. Sunetul său este instantaneu recunoscut, iar inovațiile sale unice în muzica jazz îl diferențiază ușor de altele. Poate că una dintre cele mai mari inovații ale sale este ceea ce numim acum Coltrane Changes. Cea mai bine cunoscută melodie pe care a folosit-o în schimbările sale este The Giant Stepts (treptele gigantice). Înregistrarea sa “A Love Supreme” a fost una dintre cele mai notabile lucrări ale sale, un album pe care l-a numit “capodoperă”. Muzicienii de jazz astăzi sunt încă puternic influențaţi de Coltrane și muzica lui. Este unul dintre cei mai străluciți muzicieni din istoria muzicii.

6. Ornette Coleman 

Ornette Coleman este un muzician important care trebuie menționat pentru că a fost unul dintre principalii lideri ai mișcării libere de jazz. A cântat la un saxofon din plastic, dar sunetul său a fost puternic și unic. A atras alți muzicieni importanți, cum ar fi Charlie Hayden, Don Cherry și Billy Higgins. Înregistrarea sa de vază a fost “The Shape of Jazz to Come”, un record care a avut un impact imens asupra lumii jazz-ului.

Comentează

comentarii

[xyz_lbx_default_code]