De-a lungul deceniilor, muzica a avut întotdeauna un impact cultural și politic semnificativ asupra evenimentelor din lumea reală și a oferit putere pentru schimbări pozitive în momentele istorice. Iată 8 dintre melodiile care au capturat mișcările revoluționare, au condamnat nedreptatea și au ridicat speranța pentru un viitor mai bun.

Sam Cooke – “A Change Is Gonna Come” (1964)

Cooke a scris acest cântec de protest pentru a susține mișcarea drepturilor civile din Statele Unite. Când Cooke a auzit „Blowin ‘in the Wind” lui Bob Dylan, a devenit hotărât să scrie ceva similar. Unele dintre versuri au fost inspirate de un incident în care Cooke și prietenii săi au fost arestați pentru tulburarea păcii după ce li sa refuzat loc la un motel din Louisiana. Versurile, „Mă duc la film și mă duc în centru și cineva continuă să-mi spună că nu stau pe loc”, vorbesc cu îndrăzneală despre segregare. Acest cântec a fost lansat ca un singur câteva luni după ce Cooke a murit. A fost împușcat de un proprietar de motel, care a susținut că a violat o tânără într-una din camere. Există multe controverse în jurul cântăreţului, moartea lui.

The Beatles – “I Wanna Hold Your Hand” (1964)

Acest cântec a început revoluția muzicală glorioasă din anii 1960. A permis ca The Beatles să câștige popularitate pe cealaltă parte a Atlanticului, transformând trupa de la necunoscuți complet în cea mai mare senzație pe care rock’n’roll-ul o văzuse vreodată; până în acest moment, Beatlemania a rămas un fenomen pur britanic. Calea fericită a fost lovită de căile respiratorii, într-un moment în care America se învârtea încă din asasinarea lui John F. Kennedy din noiembrie 1963. Trupa a apărut pe Ed Sullivan Show, înregistrând 70 milioane de telespectatori în februarie 1964 – cel mai mult în istoria televiziunii din acea perioadă.

Band Aid – “Do They Know It’s Christmas?” (1984)

Acest caritabil single de Crăciun a fost organizat de Bob Geldof, care a fost cântăreţul în rândul The Boomtown Rats, pentru a strânge bani pentru a ajuta foametea din Etiopia. Corul îngroșat de stele prezentat în piesa originală a fost David Bowie, Paul McCartney și Bono. Sentimentul și melodia melodiei festive semnificative sunt pline de veşti bune, dar versurile sunt sumbre: „Clopotele de Crăciun care înelesc acolo sunt zvonurile agresive ale doomului”.

Edwin Starr – “War” (1970)

Scrisă de Norman Whitfield și Barrett Strong, „Războiul” a protestat deschis războiului din Vietnam și, de asemenea, a transmis nevoia de armonie în viața noastră de zi cu zi. A fost primul cântec din Motown care a făcut o declarație politică cu versurile „Război”. Pentru ce este bine? Absolut nimic! ” Acest cântec de protest a făcut istorie: imnul anti-război.

Billie Holiday – “Strange Fruit” (1939)

„Strange Fruit” de la Billie Holiday este un cântec de protest cu relevanță durabilă. Este vorba de versuri care simbolizează brutalitatea și rasismul. Piesa însăși a îndurat și a devenit un simbol al rasismului, cruzimii, durerii și suferinței suferite de atât de mulți în SUA. Această versiune a continuat să devină cântecul revistei Time din secolul 1999. Acum, mai mult de 70 de ani după ce a fost lansat, rapperul Kanye West a încercat piesa în ultimul său album, Yeezus.

John Lennon – “Imagine” (1971)

Considerat pe scară largă ca cântecul de semnătură al lui John Lennon, „Imagine” a fost piesa de titlu a celui de-al doilea album și este probabil cea mai cunoscută lucrare solo. John Lennon a spus că piesa este „anti-religioasă, anti-naționalistă, anti-convențională, anti-capitalistă … dar pentru că este acoperită cu zahăr, este acceptată.” Piesa a exprimat dorința lui Lennon de pace și armonie mondială. În timp ce mesajul cântecului a rezonat foarte mult și i sa dat o mai mare importanță după asasinarea lui Lennon în 1980, mesajul său a fost derutat în ultima vreme de mulți care subliniază contradicția unui multi-milionar care îi cere restului lumii să nu-și imagineze nicio posesie.

U2 – “Sunday Bloody Sunday” (1983)

Una dintre cele mai evidente cântece politice ale lui U2, versurile „Sunday Bloody Sunday” descriu groaza simțită de un observator al necazurilor din Irlanda de Nord, în special incidentul de duminică din Derry, ianuarie 1972, în care paraşutiştii britanici au ucis 13 cetățeni irlandezi în timpul protestului pentru apărarea drepturilor civile. Cu toate acestea, versurile sunt o condamnare nepartizană a vărsării de sânge istorice din Irlanda. Bono spune că melodia este mai mult despre luptele interpersonale decât despre evenimentele reale ale lui Bloody Sunday. În timp ce interpreta melodia, Bono va face un steag alb ca un apel pentru pace, iar traseul a avut un nou înțeles, așa cum a continuat conflictul din Irlanda de Nord în anii 1990.

Public Enemy – “Fight the Power” (1989)

 

Comentează

comentarii