Eşti genul de om care şi-ar petrece cu plăcere zilele stând întins pe canapea uitându-te la televizor? Sau ai putea sta ore întregi în acelaşi loc acompaniat doar de o carte sau un joc pe computer? Dacă răspunsul este „Da”, atunci viitorul călătoriilor spaţiale umane ar putea sta în mâinile tale.

Despre ce este vorba? Despre un nou studiu pentru care NASA recrutează voluntari dispuşi dă stea 70 de zile în pat pentru ca specialiştii să poată observa efectele microgravitaţiei asupra corpului uman. Pentru acest efort, fiecare participant a va fi răsplătit cu câte 5.000 de dolari pe lună.

Studiul are loc la Johnson Space Centre din Houston, acolo unde subiecţii sunt ţinuţi 2 săptămâni, timp în care sunt puşi să realizeze activităţi zilnice banale ce le permit oamenilor de ştiinţă să le monitorizeze corpul în condiţii normale. Pasul următor presupune ca subiecţii să petreacă 70 de zile într-un pat înclinat într-o încăpere unde va fi lumină timp de 16 ore pe zi şi întuneric timp de 8.

Accesul la jocuri pe computer, televizor, cărţi şi internet este permis. De asemenea, subiecţii au voie să primească vizite. În tot acest timp, ei vor primi alimente care le vor permite să îşi păstreze greutatea constantă.

Pentru că până şi duşul şi-l vor face în pat, subiecţii vor avea voie să se deplaseze doar când specialiştii le vor face teste pentru a descoperii orice schimbări la nivelul oaselor, circulaţiei, muşchilor sau sistemului imunitar. Cu toate că ei vor sta în pat, în tot acest timp eu vor face exerciţii fizice cu ajutorului unui echipament creat special.
01nasa
NASA este dispusă să te plătească cu 5.000 de dolari pe lună doar ca să stai în pat (Foto: NASA)NASA este dispusă să te plătească cu 5.000 de dolari pe lună doar ca să stai în pat
După cele 70 de zile de stat în pat urmează o perioadă de 14 zile de reabilitare, timp în care corpurile participanţilor vor reveni în formă.

Heather Archuletta, care se descrie un a fi un „pernaut” a luat deja parte la studiu de trei ori până acum. Sunt o persoană foarte activă, prin urmare uneori poate fi dificil să fii nevoit să stai în pat. Dar mulţi dintre noi suntem gata să facem asta dr dragul ştiinţei. Totuşi, banii…sunt…destul de grozavi. Aproximativ 5000 de dolari pe lună, o sumă bună pentru cei care abia şi-au terminat studiile şi nu îşi găsesc o slujbă sau pentru cei care sunt între slujbe”, a notat Archuletta pe blogul ei.

Deşi pare că în joc bani uşor de câştigat, oamenii de ştiinţă susţin că nu este chiar atât de uşor pe cât pare. În timpul perioadelor lungi, microgravitaţia îşi pune amprenta pe corpul uman. În lipsa gravităţii, sângele nu curge în partea inferioară a corpului, ci se acumulează în extremităţi, inclusiv la nivelul feţei, mâinilor şi picioarelor.

Din cauza reducerii cantităţii de azot, ţesutului muscular începe să se diminueze, iar ca urmare a acestui lucru, masa corporală scade. În acelaşi timp, venele şi arterele picioarelor devin lipsite de vlagă, iar anemia îşi face şi ea apariţia acompaniată de o reducere a cantităţii de sânge. Cea mai serioasă problemă este cea a pierderii calciului din oase, care în perioade lungi de microgravitaţie se produce cu o rată de 10 ori mai mare ca în cazul unei persoane în vârstă care suferă de osteoporoză.

NASA realizează astfel de cercetări, care privesc efectele microgravitaţiei, de 25 de ani. Iar acum, un studiu similar este realizat şi de Agenţia Spaţială Europeană ca parte a Programme for Life and Physical Sciences, de la Institutul Medes din Toulouse, Franţa.

Aşadar, dacă vă surâde ideea de a deveni „pernaut” vă puteţi înscrie aici:
nasa

Comentează

comentarii

No comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Reply

[xyz_lbx_default_code]