Romane de debut amețitoare, istoria umanității și memorii… Vezi colecţia de cărţi ale secolului XXI, care îţi pot servi drept inspiraţie pentru lecturile din 2020:
Fata cu tatuajul dragon
de Stieg Larsson (2005)
Jurnalistul radical Mikael Blomkvist formează o alianță cu tânărul hacker Lisbeth Salander, în condițiile în care va cerceta o urmă de crimă și defecțiune legată de una dintre cele mai puternice familii din Suedia, în primul roman al celei mai vândute trilogii Mileniului. Intriga la nivel înalt a sensibilizat milioane de cititori, a adus „Scandi noir” la proeminență și a inspirat nenumărate copii.
Harry Potter și Pocalul de Foc
de JK Rowling (2000)
O generație a crescut pe fanteziile magice cu totul cuceritoare ale lui Rowling, dar nenumărați adulți au fost încântați și de lumea ei imersivă. Cartea patru, prima dintre portierele de la ușă, marchează punctul în care seria decolează cu adevărat. Turneul Triwizard asigură ritm și tensiune, iar Rowling îl face pe vrăjitorul ei să vadă prima oară moartea în ochi.
Cronici: volumul unu
de Bob Dylan (2004)
Reticența lui Dylan cu privire la viața lui personală este o parte centrală a brandului cântărețului, așa că lipsurile și secretele din aceaste memorii nu sunt o surpriză. Rezultatul este atât de ascuțit, cât și de vis, alunecând în și din diferite faze ale carierei lui Dylan, dar înrădăcinat în primele sale zile ca un Wannabe Woody Guthrie din New York. Fanii încă așteaptă volumul doi.
Asediul
de Helen Dunmore (2001)
Povești despre viaţa ta și altele
de Ted Chiang (2002)
Melancolică și transcendentă, cele opt povești de ficțiune de înaltă concepție ale lui Chiang care explorează natura limbajului, matematicii, religiei și fizicii au adunat numeroase premii și o audiență mai largă când „Povestea vieții tale” a fost adaptată la filmul 2016 Sosirea.
Gânditor, rapid și lent
de Daniel Kahneman (2011)
Bestseller-ul neașteptat al laureatului Nobel, în minutele luării deciziilor, împarte creierul în două. System One face judecăți rapid, intuitiv și automat, ca atunci când un batsman decide dacă taie sau trage. Sistemul doi este lent, calculat și deliberat, precum diviziunea lungă. Însă psihologul Kahneman susține că, deși System Two crede că este în control, multe dintre deciziile noastre sunt luate cu adevărat de System One.
Underland
de Robert Macfarlane (2019)
O carte frumos scrisă și profundă, care ia forma unui unor serii de călătorii în subteran de la fiordurile din Arctica la catacombe pariziene. Excursii mai jos suprafața inspiră reflecții asupra timpului geologic „profund” și ridicării întrebări urgente despre impactul uman asupra planetei Pământ.
Moneyball
de Michael Lewis (2010)
Autorul revistei The Big Short a făcut o carieră din a face ca subiectul cel mai opac să fie distractiv și de înțeles: Moneyball spune povestea modului în care geekii au bătut joc de buzunare pentru a revoluționa baseballul folosind matematica. Dar nu trebuie să știi sau să-ți pese de sport, pentru că – la fel ca în toate cele mai bune scrieri ale lui Lewis – este vorba despre cum este povestită.
Drumul Verde
de Anne Enright (2015)
O reuniune domină drama de familie a romancierului irlandez, dar poveștile individuale ale celor cinci membri ai clanului Madigan – matriarhul, Rosaleen și copiii ei, Dan, Emmet, Constance și Hanna, care scapă și sunt obligați să se întoarcă – sunt ținute frumos in balanta. Când Madigans se reunesc în sfârșit la jumătatea cărții, Enright ne amintește cu măiestrie de greutatea istoriei și a familiei.
Sapiens
de Yuval Noah Harari (2011)
În istoria sa olimpică a umanității, Harari documentează numeroasele revoluții pe care le-a trecut Homo sapiens în ultimii 70.000 de ani: de la noi salturi în raționamentul cognitiv până la agricultură, știință și industrie, era informației și posibilitățile biotehnologiei. Sfera de aplicare a lui Harari poate fi prea largă pentru unii, dar această muncă atrăgătoare a depășit topurile și a făcut ca milioane să se minuneze.
Între lume și mine
de Ta-Nehisi Coates (2015)
Meditația lui Coates asupra a ceea ce înseamnă a fi un american negru astăzi l-a făcut unul dintre cei mai importanți intelectuali și scriitori ai țării. După ce a crescut fiul unei foste pantere negre pe străzile violente din Baltimore, el are o voce provocatoare, dar și poetică. Between the World and Me ia forma unei scrisori adresate fiului său adolescent și se întinde de la realitatea zilnică a nedreptății rasiale și a violenței polițienești până la istoria sclaviei și a războiului civil: oamenii albi, scrie el, nu își vor aminti niciodată „scara a furtului care i-a îmbogățit ”.
Lista completă de lecturi o poţi găsi aici.