Când vine vorba de alegerea partenerilor de viaţă există anumite caracteristici pe care oamenii le caută. Deşi, cele mai multe dintre aceste criterii variază de la individ la individ, oamenii de ştiinţă au descoperit că există unele trăsături pe care mai toată lumea le caută în parteneri.
Unele intre aceste caracteristici sunt onestitatea şi loialitatea. Acum, potrivit unui nou studiu realizat de o echipă de cercetători de la universităţile Nottingham şi Liverpool John Moores, altruismul pare să fie considerat un comportament foarte atrăgător.

În studiu, oamenii de ştiinţă au recrutat 32 de femei şi 35 de bărbaţi. Participanţilor li s-a cerut să noteze cât de atrăgător era fiecare dintre indivizii de sex opus pe baza mai multor calităţi care indicau o gamă largă de trăsături de personalitate.

Astfel, oamenii de ştiinţă au constatat că atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, un potenţial partener este mai atrăgător dacă este altruist, mai ales în relaţii pe termen lung. Comportamentul altruist a fost descris prin acţiuni de voluntariat, îngrijirea unei rude bolnave sau ajutarea unui vecin vârstnic.

În schimb, când au trebuit să noteze cât de atrăgători erau ceilalţi participanţi pe baza altruismului de scurtă durată, această trăsătură de caracter nu a mai jucat rolul unui factor major.

„La prima vedere, pare dificil de observat modul în care selecţia naturală a favorizat comportamentele care implică investirea timpului şi a resurselor pentru ajutorarea altora. Acum ştim că altruismul poate creşte starea evoluţionară în mai multe moduri pentru că oamenii pot prefera să îi ajute pe cei cu care împart aceleaşi gene sau îşi pot îndrepta serviciile de întrajutorare spre cei care, cândva, le vor întoarce favorurile”, a explicat dr. Freya Harrison.

Oamenii de ştiinţă au mai explicat că acţiunile altruiste pot fi văzute ca trăsături atrăgătoare deoarece altruismul ar putea indica că persoana în cauză va fi un părinte bun. Mai mult, din moment ce altruismul este considerat ca fiind o trăsătură pozitivă, el ar putea fi transmis copiilor, care la rândul lor vor fi consideraţi indivizi plăcuţi.

Sursa: Counsel & Heal

Comentează

comentarii

No comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Reply

[xyz_lbx_default_code]