În perioada 11-19 APRILIE, Sala cu Orgă și Fundația Culturală ”J.S.Bach”  readuce în prim-planul evenimentelor culturale Festivalul Internațional de Muzică ”J.S.Bach”, ajuns la cea de-a IX-a ediție.  Anul acesta, festivalul prezintă patru concerte, cu invitați remarcabili din Italia, Rusia, Monaco și Germania, menite să atragă un public tot mai larg spre magia și frumusețea muzicii lui Bach și a muzicii clasice în general.

Deschiderea Festivalului va avea loc joi, 11 APRILIE, cu un concert tematic – ”BACH ȘI ITALIENII”. Deși Bach și-a petrecut întreaga viață în Germania, fără a-i părăsi hotarele, creatorul era fascinat de muzica marilor maeștri italieni, pe care a cunoscut-o prin partiturile care circulau în Europa. În program: creații de J.S. Bach. A.Vivaldi, A. Marcello, G.B. Platti, G.B. Pergolesi.

Sâmbătă, 13 APRILIE, agenda festivalului propune o seară de jazz – ”BACH – REFLECȚII JAZZISTICE”, alcătuit din improvizații jazz pe temele celebrelor Suite pentru violoncel de Bach și alte teme.

Marți, 16 APRILIE, festivalul va continua cu un recital de orgă neobișnuit, fiind susținut, în premieră pentru Chișnău, de un duet de organiști din Monaco. VERNET-MECKLER ORGAN DUET vor interpreta programul ”BACH(S)”, alcătuit din lucrări semnate de membrii dinastiei Bach. Este cunoscut faptul că din cei 21 copii ai lui Bach, 4 au fost compozitori și virtuozi iscusiți.

Încheierea festivalului va avea loc vineri, 19 APRILIE și va culmina cu un concert vocal-simfonic grandios. Vor fi interpretate fragmente din fundamentala ”ARTA FUGII” de J.S. Bach, precum și monumentala lucrare ”LUMIÈRES, MISA BAROCĂ A SECOLULUI XXI ”, semnată de Jacques Loussier –  compozitor contemporan francez, celebru în lumea întreagă pentru adaptările în stil jazz ale creațiilor lui Bach. Această lucrare este considerată un tribut adus marelui Bach și demonstrează influența pe care a avut-o asupra compozitorilor din toate timpurile.

În realizarea acestui proiect vor fi antrenate toate forțele artistice ale Sălii cu Orgă – Orchestra Națională de Cameră,  Corul Național de Cameră, condus de Ilona Stepan, iar în calitate de soliști vocali sunt invitate artistele Operei Naționale Ana Cernicova (soprano) și Lilia Istratii (mezzo-soprano). Prim-dirijor – Cristian Florea.

 

Comentează

comentarii

[xyz_lbx_default_code]