Festivalului Muzical „Moldo Crescendo” va aduce muzica clasică în mai multe colțuri ale Moldovei în perioada 21 iulie-6 august. Acest proiect se află la a treia ediție și este format din tineri talentați dornici să reînvie muzica clasică.
Printre cei implicați în proiect este Marcel Lazăr. Tânărul pianist ne povestește mai multe despre festival într-un interviu exclusiv pentru ascultătorii Maestro Fm.

 

Ai studiat la „Liceul de Muzică Ciprian Porumbescu”, ai mai studiat la „Academia de Muzică Gheorghe Dima” și la UniversitateaMozarteum Salzburg”, care este diferența dintre aceste trei instituții de învățământ? 

Diferența este mare, în creștere. Liceul de muzică este un loc în care te poți descoperi, la fel a fost și Gheorghe Dima pentru mine, iar Universitatea Mozarteum este un loc unde trebuie deja să te afirmi.

 

Vorbind despre „Moldo Crescendo” – este format din absolvenți și studenți ai Universităților de Muzică de peste hotarele țăriiElveția, Belgia, România, Italia, Marea Britanie, Finlanda, Germania și Rusia, cum ați reușit mobilizați și formați acest proiect? 

Deși toți studiază în diferite colțuri ale lumii, suntem prieteni de aici, din Moldova. Iubim muzica și frumosul, iar asta ne unește în acest proiect.

 

Ați convins-o ușor pe Lia Sinchevici fie parte a proiectului? 

Nu a fost deloc greu. Lia împărtășește aceleași viziuni ca și noi, și ea și-ar dori să se întoarcă acasă, dacă ar avea un public pe măsură. Dragostea față de frumos și de locul de unde ne tragem, au adus-o și pe Lia alături de noi.

 

Ce schimbări au intervenit înMoldo Crescendo” ediția a 3-a comparativ cu edițiile precedente? 

Sunt trei proiecte total diferite, la nivel de concept. Acum trei ani am cântat acasă, în Sala cu Orgă și la Muzeul de Artă. Când am demonstrat profesionalismul nostru în oraș, în fața iubitorilor de muzică clasică și a profesorilor, am înțeles că trebuie să nu ne oprim aici. Acum vrem să ducem muzica clasică mai departe. Dacă anul trecut am atras atenția asupra patriomoniului arhitectural, care se distruge, anul ăsta atragem atenția asupra caselor de cultură, care la fel, se distrug.

„Am trecut la pian, una din profesoare, mi-a zis că nu am degete potrivite nici pentru pian și atunci am decis să schimb profesorul.”

 

Atunci când organizați proiectul sunteți în căutarea spațiilor și caselor de cultură din localitățile din Moldova în care să puteți cânta, cu ce dificultăți vă întâlniți cel mai des? 

Sunt sate în care casele de cultură se află într-o stare foarte rea, gata să se prăbușească, deci nu pot găzdui concerte. Se mai întâmplă ca aceste spații culturale să fie reparate, dar activitatea culturală în localitățile date să nu existe, iar persoanele responsabile să nu salute ceea ce vrem noi să facem.

 

Aflându-vă deja la a treia ediție a festivalului, ați reușit să răspândiți sunetele muzicii clasice în mai multe regiuni ale țării. Este posibil ca și în alte țări să răsune compozițiile interpretate în cadrul proiectului „Moldo Crescendo”?

În decembrie 2016 am cântat la București, și la concursul „Mozart” din Cluj. O dată ce  festivalul a avut loc în România, planificăm să mergem mai departe și să trecem și de hotarul românesc foarte curând.

 

Voi sunteți tinerii care oferiți muzicii clasice o nouă șansă. Voi oferiți spectatorilor posibilitatea de a asculta operele marilor compozitori. Din punctul tău de vedere, care este reacția oamenilor atunci când ascultă muzica clasică?

Sunt oameni care privesc sceptic muzica clasică, dar, cu toate astea, o ascultă. Consider că este necesar doar să vrei să asculți, să te depărtezi un pic de cotidian, și să te lași purtat de muzică.

 

Tu ai văzut publicul de aici cum reacționează la stilul de muzică interpretat de voi, ai văzut reacția publicului din România, ai călătorit și în alte țări în care muzica clasică este un „must-have”, cum este văzută în alte colțuri ale lumii acest stil de muzică? 

Depinde, în Somalia cred că se ascultă mai puțin, dar în Germania cu siguranță mai mult. O dată ce suntem, totuși, pe continentul mamă, la câteva sute de km de cultura mondială, cred că ar trebui să ne comparăm cel puțin cu România, loc în care se ascultă muuult mai mult, sunt implicați mult mai mulți oameni, mai multe săli, fonduri mai multe și mai mari. Mă refer aici la proporție, număr de locuitori și număr de evenimente culturale.

 

Ai ales tu pianul sau pianul te-a ales pe tine? 

Cred că m-a ales pianul pe mine. Am început să cânt la fluier, de fapt, așa au vrut părinții, dar profesul a zis că nu am degete potrivite pentru fluier. Am trecut la pian, una din profesoare, mi-a zis că nu am degete potrivite nici pentru pian și atunci am decis să schimb profesorul.

 

Maestro FM este un post în care poate fi auzită și muzica clasică, în acest context ce mesaj ai avea pentru ascultătorii noștri?

De câte ori ascult Maestro FM, aud muzică bună, așa că le sugerez să asculte Maestro FM în continuare.

 

Autor: Veronica Coberman

Comentează

comentarii

[xyz_lbx_default_code]