Astăzi, 8 Mai îşi sărbătoreşte ziua de naştere liderul trupei elveţiene de muzică jazz Roman Tulei. Cu această ocazie, îţi prezentăm un interviu exclusiv cu artistul din Republica Moldova stabilit în Elveţia, de la cea de-a VI-a Ediţie a festivalului de muzică jazz, JAZZ’n Chisinau International Festival.

Cum a început proiectul “Roman Tulei Trio”?

A început acum 9 ani, împreună cu muzicienii cu care am făcut cunoştinţă la jam sessions. Cântam împreună, însă nu aveam o componenţă fixă. După câteva posibilităţi de a cânta împreună, am înţeles că ne simţim împreună cântând destul de confortabil, cam aşa a fost creat şi proiectul “Roman Tulei Trio”, unde eu sunt lider.

De ce aţi ales anume muzica Jazz?

De mic copil am fost impresionat de muzica care era legată de libertatea de a improviza, de a cânta ceva de la sine, de a fi mai liber, de a fi alt fel decât un simplu interpret.

Ce vă inspiră atunci când scrieţi muzică?

Ne inspiră mai multe momente: în primul rând muzica. Aceasta ne dă inspiraţia necesară pentru a crea. Tot ea ne permite să ne exprimăm gândurile, viziunile.

 

 

Există diferenţe dintre muzica din Elveţia şi cea din Moldova?

În Elveţia există mai multe tradiţii pentru jazz. Şcolile din diferite oraşe reuşesc să instruiască artişti de muzică jazz, pe când aici, în Moldova avem doar o singură posibilitate de a învăţa jazz, la Chişinău.

Dacă muzica pe care o scrieţi ar avea un mesaj, care ar fi acesta?

Dacă ar exista un mesaj fix, atunci totul ar fi mult prea simplu. Muzica pe care o scriem noi este compusă din zeci de culori, iar dacă aceasta ar avea un mesaj, atunci ar fi: Bine aţi venit, mă bucur că sunteţi aici.

 

Reamintim că trupa Roman Tulei Trio a participat în acest an la cea de-a VI-a ediţie a festivalului JAZZ’n Chisinau International Festival, împreună cu alţi zeci de artişti din Italia, SUA, Germania, Polonia, Republica Moldova. 

La mulţi ani, MAESTRE!

 

Comentează

comentarii