Îţi recomandăm o cană de ceai, aşează-te pe fotoliul preferat şi vezi lecturile recomandate de noi pentru ultima lună de toamnă. Fie că îţi plac romanele de dragoste sau cărţile de aventură, avem o selecţie care cuprinde cărţi pentru toate gusturile.
1 Umbra vântului – de Carlos Ruiz Zafón
Despre primul roman din seria „Cimitirul Cărților Uitate” s-a discutat la Clubul de Carte Cluj pe îndelete, iar o idee vehiculată adesea este talentul lui Zafón de-a crea atmosfera și cadrul poveștii, înainte de toate. „Umbra vântului” te transpune în Barcelona anului 1945, în dimineți cu ceață, anticariate vechi; te vei pierde în intrigi și mistere țesute cu măiestrie, vei fi absorbit la rându-ți în obsesia personajului pentru Julian Carax, autorul enigmatic al unei cărți stranii.
2 Mecanica inimii – de Mathias Malzieu
Spre deosebire de altele din această listă, Mecanica inimii este o cărticică scurtă. Este, în schimb, atât de sensibilă, plină de duioșie și profunzime. Ai nevoie doar de o după-amiază și o cană de ceai. Povestea începe într-o zi friguroasă de iarnă, dar melancoliile inimii-ceas a lui Jack se potrivesc infinit mai bine cu toamna.
3 Anna Karenina – de Lev Tolstoi
Pentru că ce e toamna fără cărți interminabile? Clasicii ruși nu sunt pentru gusturile oricui, dar mai ales, nu sunt pentru oricând. Anna Karenina poate fi citită în serile de toamnă-iarnă, când dramele capătă alte valențe, iar nostalgiile de secol XIX își găsesc cu ușurință locul.
4 Stephen King
În imposibilitatea de-a alege o carte, căci, recunoaștem, l-am cam ocolit pe regele genului horror, thriller și suspans, îți recomandăm totuși să te lași furat de poveștile pe care le creează. Toamna e dezmăț de culori și emoții frumoase, dar e și izolare, singurătate, depresie, furie. Dacă vrei ceva sumbru, trebuie să fie Stephen King.
5 Seria Harry Potter – de J. K. Rowling
Chiar și după câțiva ani de la terminarea studiilor, toamna ți-e asociată cu emoția unor noi începuturi. Cărțile din seria Harry Potter încep odată cu venirea toamnei și te conduc prin tot soiul de aventuri și mistere, prin camere secrete, vrăjitorii și prietenii care durează ani de zile.
6 Memoriile unei fete cuminți – de Simone de Beauvoir
Includem și un volum memorialistic pe lista de recomandări, căci Simone de Beauvoir reușește aici, în „Memoriile unei fete cuminți” o muzicalitate aparte a textului, a amintirilor. Este imperfectul nostalgic.
7 La răscruce de vânturi – de Emily Brontë
Atmosfera închisă, apăsătoare, dureroasă, te ține captiv într-un ținut rece, dar pasional în felul lui, într-un decor presărat cu fantastic. Unii văd în cartea aceasta o poveste de iubire, alții o explorare a captivității sufletului la răscrucile de drumuri din viețile noastre. Se poate citi cu fundal sonor de furtuni și ploi reci de toamnă.
8 Frankenstein – de Mary W. Shelley
Știm că sunt multe cărți apărute recent, special scrise pentru această perioadă a anului (Halloween & co), însă Frankenstein este tatăl tuturor monștrilor. Toată lumea a auzit de el, prea puțini l-au „văzut”, însă. Victor Frankenstein și monstrul pe care l-a creat sunt figuri atât de familiare, încât multă lume pare să știe povestea, fără a fi citit romanul. Vi-l recomandăm pentru această toamnă.
9 Dracula – de Bram Stoker
De câțiva ani, avem o toamnă idilică în Transilvania, de-un pitoresc incontestabil. Putem să ne pierdem însă câteva ore într-o altfel de Transilvanie, cea a contelui Dracula. Cum de Halloween e plin de vampiri, e bine să-l cunoaștem mai îndeaproape pe cel mai faimos dintre ei.
10 Cum să oprești timpul – de Matt Haig
Toamna este despre schimbări și despre trecerea timpului, iar romanul lui Matt Haig vine cu multe răspunsuri și la fel de multe întrebări. Cum ar fi să trăiești secole, să fii (aproape) nemuritor? Cam de câte vieți ai nevoie pentru a învăța cum să trăiești cu adevărat? Care sunt lucrurile în viață care opresc timpul? Întrebări bune de pus toamna…