Personajul Guguţă s-a născut în anul 1967, când a apărut cartea pentru copii Isprăvile lui Guguţă. Aceasta a fost urmată de volumele Guguţă căpitan de corabie (1979) şi Guguţă şi prietenii săi (1994), care l-au impus pe Guguţă ca personaj foarte iubit de copii.
În povestirea „Căciula lui Guguţă” micul Guguţă a primit de la tatăl său o cuşmă cam largă, care a devenit un simbol al personajului. Iarna Guguţă îi apăra de ger pe copiii din sat luându-i sub căciula lui, care avea darul de a se mări după nevoie, primind sub ea copii pe de-a-întregul, câte doi, câte şapte, apoi chiar întreg satul. Desigur, pe monedă Guguţă este reprezentat – nici nu se putea altfel – purtând căciula sa cea mare.
Cărţile cu Guguţă au fost traduse în peste 40 de limbi, fiind publicate în milioane de exemplare (8 milioane, după unele surse).
Pentru prima oară un personaj literar a apărut pe o monedă naţională, comemorativă.
Cine este acest Guguţă?
Regretatul scriitor, clasicul nostru contemporan Grigore Vieru scria în una din aprecierile sale referitor la acest nume … Obţinem, aşa dar, prin Guguţă cea mai strălucită izbândă a scrisului nostru modern pentru copii. Guguţă e un Făt-Frumos al nostru. Ciuboţel, Grăia-Singur, Titirică… sunt ca şi Guguţă, expresia copilăriei adevărate, nefalsificate literar, purtătoare a frumosului şi a libertăţii interioare.
Spiridon Vangheli s-a născut la Grinăuţi, Bălţi, acolo unde a făcut școala primară. A absolvit apoi Institutul Pedagogic „Ion Creangă” (azi, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”). A fost profesor, apoi redactor la editurile „Cartea Moldovenească” şi „Lumina”.