Ziua de 19 iulie 2019 este marcată de aniversarea a 100 de ani de la nașterea lui Glebus Sainciuc, artist plastic basarabean cu renume mondial. Autor al mai multor lucrări de pictură și grafică, apreciate înalt de critici, și o personalitate remarcabilă prin atitudinea sa civică, artistul Glebus Sainciuc s-a distins prin originalitatea stilului, un incontestabil talent actoricesc și umor subtil.

Data autentică de 19 Iulie 1919 i-a prescris lui Glebus Sainciuc un viitor cu adevărat remarcabil.

A studiat la Şcoala Republicană de Arte plastice în perioada 1944-1947, apoi a urmat Facultatea de Arhitectură a Politehnicii din Bucureşti.

Expoziţiile artistului basarabean au ajuns în ţări precum: Ucraina, Rusia, Azerbaijan, România, Belgia, Franţa.

Măşti, picturi, grafică, munca în teatru şi cinema. Măştile, totuşi rămân pe prim plan. Rândul lor e destinat să devină comoara națională a Moldovei.

Premii, titluri: Artist onorat (1976), laureat al Premiului de Stat (1980), titular al Ordinului Republicii (1998), Doctor Honoris Causa (2009).

Geniul care a descoperit timp de un aproape un secol misterul feței umane s-a stins din viaţă pe 16 octombrie 2012, dar continuă să trăiască printre noi în lucrările sale.

Cu ocazia celor 100 de ani de la naşterea maestrului, până în septembrie, Muzeul Național de Artă găzduiește o expoziție de măști și picturi semnate Glebus Sainciuc.

Comentează

comentarii

[xyz_lbx_default_code]