Experții de la Cambridge au observat că este posibil să descoperi personalitatea celor din jur analizând gusturile muzicale preferate.

„Această linie de cercetare evidenţiază modul în care muzica este o oglindă a sinelui. Muzica este o expresie a ceea ce suntem din punct de vedere emoţional, social și cognitiv”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Jason Rentfrow.

Se pare că ascultătorii Maestro FM sunt deținătorii unui stil cognitiv empatic întrucât preferă genuri muzicale suave, lente și simple, precum muzică clasică, lounge, jazz, R&B, soft rock, folk. Astfel persoanele empatice par să prefere melodii cu ritm mai puţin energic, cu o încărcătură emoţională (poetică și relaxantă).

Pe de altă parte, persoanele cu un stil cognitiv sistematic (cu o gândire analitică, interesate de studierea „regulilor și a șabloanelor din lume”) preferă muzica mai intensă și sofisticată. În materie de stiluri muzicale, se orientează după genuri precum heavy metal sau punk, cu melodii care transmit energie, cu elemente care provoacă fiori, cu un „grad ridicat de complexitate și profunzime cerebrală” sau care transmit emoţii pozitive și variate.

În ceea ce privește modul în care muzica preferată dezvăluie lucruri despre personalitatea ascultătorului, studiile anterioare au făcut descoperiri inedite.

De exemplu, experţii de la Universitatea Heriot-Watt au observat că persoanele care preferă muzica clasică au o stimă de sine ridicată, sunt introvertite și creative. Cei care preferă jazzul și blues-ul sunt, de asemenea, firi creative, cu o stimă de sine ridicată, dar sunt și sociabili, și deschiși. În ceea ce îi privește pe ascultătorii de rock și heavy metal, ei au descoperit că au o stimă de sine scăzută, sunt creativi, nu foarte sociabili și, contrar stereotipurilor, sunt firi blânde.

Autor: Veronica Coberman

Sursa: semneletimpului.ro

Comentează

comentarii

[xyz_lbx_default_code]