Orașul Dinant este ca un cuib de piatră așezat pe râul Meuse, chiar în inima provinciei Namur, în Valonia, Belgia. Dinant este faimos în întreaga lume pentru o serie de lucruri, dar mai ales pentru istoria saxofonului, biscuiții de Dinant și pentru tradiția fabricării obiectelor din cupru și alamă.

În Dinant saxofoanele sunt peste tot: în magazine, restaurante și chiar pe podul principal care leagă cele două maluri ale râului. Saxofonul a devenit emblema orașului pentru că inventatorul său, Adolphe Sax, s-a născut aici.

În 2014, Belgia a sărbătorit 200 de ani de la nașterea lui Adolphe Sax, inventatorul care a revoluționat muzica, fie ea clasică, jazz, blues sau rock.

Purtând numele lui Charles de Gaulle, podul leagă cele două maluri ale râului Meuse.O plimbare pe pod e o ocazie de a descoperi o colectie impresionanta de statui-saxofon, decorate cu motive în culori tari, luminoase. Statuile au motive culturale specifice țărilor membre ale Asociației Internaționale Adolphe Sax. Asociația organizează concursuri internaționale de saxofon la fiecare patru ani.

Ïn timp ce steagurile și saxofoanele se oglindesc în apele albastre ale râului, podul este punctul de unde se deschide o priveliște de neuitat către Cetate și împrejurimile sale. Fiecare statuie-saxofon poartă o mică etichetă în partea de jos cu numele țării este parte a colecției de saxofoane de pe pod.

Cu o lungime de aproximativ 55 m, podul a fost martorul evenimentelor istorice din regiune, din cele mai vechi timpuri și până în prezent. Podul a fost distrus și reconstruit de câteva ori.

Sursa: petrudumitru.wordpress.com

Comentează

comentarii