Marele scriitor Ion Druţă împlineşte astăzi 91 de ani. Ion Druță s-a născut pe 3 septembrie 1928, în satul Horodiște, (în prezent în raionul Dondușeni, Republica Moldova).

Primele povestiri ale prozatorului sunt publicate la începutul anilor ’50. Operele sale, adunate în 4 volume, Frunze de dorBalade din câmpieUltima lună de toamnăPovara bunătății noastreClopotnițaHorodișteÎntoarcerea țărânii în pământBiserica albăToiagul păstoriei ș.a. fac parte din „fondul de aur” al literaturii naționale contemporane.

Din 1987 Ion Druță este președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, post în care a fost ales unanim la Adunarea Generală a scriitorilor. Este decorat cu mai multe ordine și medalii, deține titlul de Scriitor al Poporului.

1967 – scrie piesa Casa Mare, nuvela Ultima lună de toamnă și romanul Balade din câmpie (prima parte a dilogiei Povara bunătății noastre), Ion Druță a primit Premiul de Stat al R.S.S. Moldovenești.

În 1990 fost ales ca membru de onoare al Academiei Române. A fost inclus în lista celor 10 scriitori din lume pentru anul 1990 („Moldova Literară” din 26 iulie 1995).

La 26 august 2008 i-a fost acordat Premiul de Stat in anul 2008 și titlul de „Laureat al Premiului de Stat” pe anul 2008, pentru contribuția de excepție la dezvoltarea culturii și literaturii naționale și universale.

La 11 septembrie 2009 Ion Druță a devenit primul cavaler al Ordinului „Bogdan Întemeietorul”.

La iniţiativa lui Ion Druţă, în anul 2004, la intrarea în oraşul Soroca, a fost înălţat monumentul Poetului Anonim, numit “Lumânarea Recunoştinţei”. În anul 2008, el a primit premiul de Stat al Republicii Moldova în domeniul literaturii.

Ion Druță a lucrat la ziarele „Țăranul sovietic”, „Moldova socialistă” (devenită mai târziu „Moldova Suverană”) și la revista „Femeia Moldovei”. Primul volum de schițe și nuvele, La noi în sat, apare în anul 1953, urmat de alte lucrări de proză scurtă și de romanele Frunze de dor, Povara bunătății noastre. În anul 1969 se stabilește cu traiul la Moscova, publicând în limba română și în limba rusă.

 

Cinci opere druţiene esenţiale pe care neapărat trebuie să le citeşti cel puţin o dată în viaţă:

– Casa Mare
– Biserica Albă
– Povara bunătăţii noastre
– Frunze de dor
– Ultima lună de toamnă

 

Vă mulţumim pentru artă, multă sănătate, Maestre!

Comentează

comentarii

[xyz_lbx_default_code]