Vladimir Beșleagă este un eseist, jurnalist, prozator, scriitor, traducător din Republica Moldova, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 1990 și 1994.

S-a născut la 25 iulie 1931 în satul Mălăiești, raionul Grigoriopol, Transnistria, Uniunea Sovietică. După studiile universitare, încearcă să îmbrățișeze știința literară, lucrând asupra unei teze despre proza lui Liviu Rebreanu. Abandonează însă proiectul din cauza asprei cenzuri comuniste. După câțiva ani de gazetărie, se consacră muncii literare. Debutează în 1963 cu culegerea de nuvele La fântâna Leahului, după care au urmat alte cărți de proză.

Este apreciat pentru intervenţiile sale publicistice. Semnează tablete, eseuri, reflecţii şi note memorialistice în diverse publicaţii, colaborează cu diferite posturi de radio şi televiziune.

Opera lui Vladimir Beşleagă a fost tradusă în mai multe limbi. El însuşi a tradus din operele lui Longos, Erasm din Rotterdam ș.a. În 1991 a fost distins cu titlul onorific ”Scriitor al Poporului”, iar 1996 cu „Ordinul Republicii”, returnat, în 2003, în semn de protest pentru decorarea cu acest ordin a fostului lider comunist Ivan Bodiul. În 2004 i se acordă Premiul de Excelenţă al Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru întreaga operă literară şi publicistică şi în 2012 – titlul „Doctor Honoris Causa” al Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi.

În unul din interviuri acordate, Vladimir Beşleagă spunea: Dacă omul ar fi nemuritor, știi ce nefericit ar fi? Vine un timp când te lasă puterile, te dor ochii, brațele, tușești, devii o epavă și atunci te rogi să vină să te ia. Nu moartea, ci boala, suferința e o mare nevoie. Moartea e frumoasă. Principalul e să ai ce îți aminti. Ce ai făcut pentru oameni. Ce ai făcut frumos.

Mulţi ani, Maestre!

 

Comentează

comentarii

[xyz_lbx_default_code]