Cele 100 de cărți ale secolului (în franceză Les 100 livres du siècle) este un clasament al cărților considerate a fi cele mai bune 100 din secolul al XX-lea, realizat în primăvara anului 1999 în urma unui sondaj organizat de societatea franceză Fnac și ziarul parizian Le Monde.

Pornind de la o listă de 200 titluri creată de librari și jurnaliști, 17.000 de francezi au votat răspunzând la întrebarea, “Ce cărți v-au rămas în memorie?” (în franceză Quels livres sont restés dans votre mémoire?)

Lista titlurilor alese amestecă marile romane cu volumele de poezie și de teatru, precum și cu benzile desenate. Din această listă, Maestro FM vine cu un top personalizat de cărţi pe care le poţi citi chiar în această vară.

10. Jurnalul Annei Frank – Anne Frank

Jurnalul Annei Frank (în neerlandeză Het Achterhuis) este o carte formată din fragmente dintr-un jurnal intim în limba neerlandeză ținut de Anne Frank în cei doi ani cât a stat ascunsă, împreună cu familia ei, în perioada ocupației naziste a Țărilor de Jos. Familia ei a fost arestată în august 1944, iar Anne Frank a murit de tifos în lagărul de concentrare Bergen-Belsen la începutul anului 1945. Jurnalul a fost salvat de Miep Gies, care l-a dat tatălui Annei, Otto Frank, singurul supraviețuitor cunoscut al familiei, imediat după încheierea războiului. Cartea a fost publicată în peste 70 de limbi străine.

9. Marele Gatsby – F. Scott Fitzgerald

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marele Gatsby (engleză The Great Gatsby) este un roman scris de autorul american Francis Scott Fitzgerald, în care se urmărește viața unor personaje ce trăiesc în orașul fictiv West Egg din Long Island în anul 1922.

Temele romanului:

Iubirea neîmplinită
Indiferența oamenilor bogați
Dezamăgirea autorului față de societatea în care trăiește

8. Maestrul și Margareta – Mihail Bulgakov

Maestrul și Margareta este un roman al scriitorului rus Mihail Bulgakov despre o vizită a diavolului în Uniunea Sovietică. Mulți critici îl consideră una din cele mai importante opere ale secolului XX. Moscova anilor 1930, care primeșe vizita Satanei, deghizat ca “profesorul” Woland, un misterios gentilom “magician” de origini misterioase. Alaiul acestuia este alcătuit din Koroviev/Fagotto, motanul Behemoth, asasinul Azazello, Abadonna și vrăjitoarea Hella. Dezastrul provocat de acest grup vizează elita literară, împreună cu sindicatul MASSOLIT.

Pe un plan alternativ, se desfășoară în Ierusalim, pe vremea lui Ponțiu Pilat, evenimentele descrise de Woland în discuția sa cu Berlioz și oglindite în paginile romanului Maestrului. Este vorba de judecata lui Pilat din Pont asupra lui Yeshua Ha-Nozri, recunoașterea unei afinitati și a unei nevoi spirituale fata de Yeshua și acceptarea ezitanta, dar resemnata – din partea lui Pilat – a executarii lui Yeshua.

7. Pe aripile vântului – Margaret Mitchell

Pe aripile vântului, publicat pentru prima oară în mai 1936, este un roman de dragoste/istoric scris de autoarea Margaret Mitchell, care a câștigat pentru acest roman Premiul Pulitzer în anul 1937.

6. Lolita – Vladimir Nabokov

Lolita (1955) este un roman scris de Vladimir Nabokov. Romanul a fost scris în engleză și publicat în 1955 la Paris, iar ulterior a fost tradus de autor în rusă și publicat în 1967 la New York. Romanul este renumit atât pentru stilul inovator, cât și pentru subiectul controversat: naratorul cărții și protagonistul, Humbert Humbert, devine obsedat sexual de o fată de 12 ani, cu numele de Dolores Haze. Dar reducerea subiectului la acești parametri este o simplificare arbitrară.

 

 

5. Numele trandafirului – Umberto Eco

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Numele trandafirului (Il nome della rosa) este un roman al scriitorului italian Umberto Eco. Este o povestire istorică, dar și o anchetă pentru găsirea criminalului, având loc într-o mănăstire italiană în anul 1327. Elemente de semiotică, analiză biblică, studii medievale și teorie literară se adaugă ficțiunii. Publicat mai întâi în limba italiană în 1980, cu titlul Il nome della rosa (Numele trandafirului), traducerea în limba română a apărut 1984. Cartea a primit Premiul pentru cea mai bună carte a anului și Premiul Strega în 1981.

4. Micul Prinţ – Antoine de Saint-Exupéry

Micul Prinț (în franceză Le Petit Prince) este un roman al scriitorului și aviatorului francez Antoine de Saint-Exupéry, care a apărut mai întâi în engleză și în franceză la 6 aprilie 1943, iar apoi în Franța, la Gallimard în noiembrie 1946.

Micul Prinț este a patra cea mai tradusă carte din lume și a fost votată cea mai bună carte a secolului al XX-lea în Franța. Tradusă în mai mult de 250 de limbi și dialecte (precum și în Braille) vânzându-se aproape două milioane de exemplare anual, cu un total de vânzări de peste 140 de milioane de exemplare în toată lumea, a devenit una din cele mai bine vândute cărți publicate vreodată.

După izbucnirea Celui de-al Doilea Război Mondial, Saint-Exupéry a fost exilat în America de Nord. În mijlocul unei răsturnari personale și a lipsei de sănătate, el a produs aproape jumătate din scrierile pentru care este amintit, inclusiv o poveste despre singurătate, prietenie, iubire și pierdere, sub forma unui tânăr prinț căzut pe Pământ.

De la prima publicare în Statele Unite, nuvela a fost adaptată în numeroase forme de arta și in media, inclusiv în înregistrări audio, piese de radio, scenete live, în filme, în televiziune, în balet și în piese de operă.

3. În căutarea timpului pierdut – Marcel Proust

În căutarea timpului pierdut (titlul original, în franceză: À la recherche du temps perdu) este un roman scris de Marcel Proust și publicat în perioada 1913 – 1927.

În roman este descrisă detaliat viața unui om care avansează în înalta societate. Întreaga operă este scrisă ca un monolog fiind astfel în multe aspecte autobiografică. La apariția primelor părți, romanul nu a fost apreciat la justa sa valoare, fiind chiar considerat lipsit de viitor. Astăzi este considerat una dintre cele mai importante opere ale literaturii universale

2. O mie nouă sute optzeci și patru – George Orwell

O mie nouă sute optzeci și patru, scris și 1984, este un roman politic creat de George Orwell în 1948 și tipărit în 1949. Acțiunea romanului are loc într-un viitor distopic și prezintă o parte din viața intelectualului Winston Smith sub opresiunea guvernului totalitar al Oceaniei. O mie nouă sute optzeci și patru a imprimat foarte mulți termeni și idei în cultura contemporană, și mai ales în limba engleză, de exemplu Fratele cel Mare, dubla gândire, poliția gândirii, Soceng. „Fratele cel Mare stă cu ochii pe tine” este un simbol al controlului excesiv, iar adjectivul orwellian este folosit pentru a descrie acțiunile și organizațiile Oceaniei.

Principala figură a romanului, Big Brother (în română: „Fratele cel Mare”), a devenit o figură metaforică a regimului polițienesc și totalitar, precum și a reducerii libertăților. În 2005, publicația Time a clasat romanul 1984 în lista celor mai bune romane și nuvele englezești din 1923 până în acel an. În listă se găsește și celălat roman faimos al lui George Orwell, Ferma animalelor

1. Pentru cine bat clopotele – Ernest Hemingway

Pentru cine bat clopotele (în engleză For Whom the Bell Tolls, traducere exactă în română Pentru cine bate clopotul) este un roman scris de Ernest Hemingway și publicat în 1940. Romanul prezintă povestea lui Robert Jordan, un tânăr american din Brigăzile Internaționale alăturate unității de gherilă republicană în timpul Războiului Civil Spaniol. Ca expert în folosirea explozibililor, el primește misiunea de a arunca în aer un pod în timpul atacului asupra orașului Segovia. Biograful lui Hemingway, Jeffrey Meyers, scrie că romanul acesta este considerat a fi una dintre cele mai bune scrieri ale lui Hemingway, alături de Fiesta, Bătrânul și marea și Adio arme.

Lista integrală a celor 100 de cărţi ale secolului o poţi vedea aici.

sursa: wikipedia.com

 

 

Comentează

comentarii

[xyz_lbx_default_code]