John McLaughlineste unul dintre cei mai versatili și creativi chitariști contemporani, pionier al jazz-rock-ului și un ambițios explorator al unor genuri diverse precum blues-ul, flamenco, muzica clasică sau muzica tradițională indiană. Jeff Beck și Pat Metheny l-au etichetat drept ”cel mai bun chitarist în viață’’, o apreciere susținută de virtuozitatea sa desăvârșită, rapiditatea dezarmantă, dar și pentru armoniile sofisticate.

Chitaristul are în palmares două premii Grammy pentru Best Improvised Jazz Solo și Best Jazz Instrumental Album, patru nominalizări la aceleași premii Grammy, dar și numeroase titluri de Guitarist of The Year acordate de cunoscuta publicație Down Beat.

John McLaughlin a copilărit în Yorkshire, Marea Britanie, și a început studiul chitarei la vârsta de 11 ani. Atras inițial de blues și swing, muzicianul și-a format propriul grup și a debutat în 1969 cu excelentul disc ”Extrapolation”. Este și anul în care se mută în New York, unde îl așteptau înregistrări cu marii instrumentiști Tony Williams și Miles Davis. De altfel, cu Davis a colaborat pe nu mai puțin de cinci albume de studio, inclusiv „Bitches Brew”, primul disc de aur al celebrului trompetist american.

Este doar începutul unei cariere spectaculoase și prolifice de peste cincizeci de ani, de-a lungul căreia McLaughlin a cântat cu Jimi Hendrix, The Rolling Stones, Jeff Beck, Carlos Santana, Jaco Pastorius, Chick Corea sau Wayne Shorter, tonul său inconfundabil de chitară putând fi auzit pe nu mai puțin de 70 de discuri de studio, live-uri și compilații.

John McLaughlin, va concerta la București pe 18 aprilie 2019, la Sala Palatului, chitaristul venind însoțit de grupul său, 4th Dimension.

Sursa: infomusic.ro

Comentează

comentarii